"De Adviseur & Coach voor de Horeca"
Horeca-branchespecialist

Blog

08.11.2021

Ben ik wel aantrekkelijk?

depositphotos_44070631-stock-photo-cheerful-excited-catering-staff-showing.jpg
In een veranderende horeca worstelen traditionele horeca zaken met het draaiend houden van hun zaak. Medewerkers zijn moeilijk te vinden, het is niet meer vanzelfsprekend om alle weekenden beschikbaar te zijn en meer dan 40 uur per week te werken. Het imago van hard werken voor weinig trekt steeds minder jongeren naar het horeca onderwijs. Dit geldt voor zowel het bediening vak als voor de keuken.

En dan lees ik weer met verbazing een artikel over het verdwijnen van het ambacht, het feit dat je als chef-kok minimaal tig jaar uitgefoeterd moet zijn, geslagen met keukendoeken en pas serieus genomen mag worden als je 80 uur of meer per week werkt. Tuurlijk kun je afgeven op iedereen die met passie maar mogelijk zonder dit voortraject een keuken draaiend houdt maar misschien moeten we de gast laten bepalen of deze man of vrouw zijn werk goed doet.

Volgens mij hebben we met zijn allen zelf dit personeelstekort gecreëerd en in plaats van afgeven op een groep mensen die met of zonder vooropleiding smakelijk eten op tafel zetten moeten we kijken hoe we eventuele tekortkomingen in kennis gaan goed maken. Als je alleen maar gemotiveerd, geschoold, ervaren en talentvol personeel in je zaak wilt hebben zul je allereerst naar jezelf moeten kijken want ben je als bedrijf wel aantrekkelijk en zo niet wat kan je hier dan aan doen?

Ik noem er een paar….

Naam en imago
Heb je als werkgever een goede naam opgebouwd? Bedrijven waar medewerkers het niet bijzonder naar hun zin hebben worden binnen de kennissenkring van je medewerkers nou niet echt gepromoot. In tegendeel. En heb je eenmaal een slechte naam dan raak je die maar moeilijk kwijt. Zorg voor een goed imago. Bedenk met je team leuke acties en reserveer budget om actief te werken aan teambuilding. Deel dit via de social media en vraag ook je team dit te doen. Zo wordt je voor de buitenwereld een aantrekkelijk bedrijf om voor te werken.

Werving en selectie
De druk van het vinden van geschikt personeel maakt dat soms het eisenpakket naar beneden moet worden bijgesteld. Echter verlang wel zaken die voor jou echt belangrijk zijn en die moeilijk aan te leren zijn. Je kunt nieuwe medewerkers mits voldoende begeleiding en tijd heel veel aanleren. Gevoel voor gastvrijheid, zorgzaamheid en een positieve instelling moet toch wel in de persoon zitten. Hou hier rekening mee. Het aannemen van iemand waar je normaliter niet voor zou hebben gekozen kan een hele negatieve invloed hebben. Denk aan de invloed op je gasten, je team en op jezelf. Wees creatief en zoek op plekken die misschien niet voor de hand liggen.

Cultuur
Watte? Je bedrijfscultuur. Welke normen en waarden hanteer je binnen je bedrijf. Regeer je met harde hand of juist niet. Bevorder je inspraak of juist niet. Hoe is de sfeer en komen mensen met plezier naar hun werk. Wordt er veel gelachen? Allemaal zaken die bepalen of je een prettig bedrijf bent om in te werken.

Teamopbouw
Jong of oud, ervaren of onervaren, jongen of meisjes. Zorg voor een goede mix en kijk goed naar je doelgroep. Een goede balans in je team zorgt voor rust en professionaliteit.

Beloning
Tja, werken in de horeca is een roeping! Toch? Of is dat niet meer zo. Ik denk dat het een combinatie is van meer dan alleen het prachtige beroep. Jongeren hebben veel meer wensen en al snel worden ze geconfronteerd met allerlei rekeningen zoals die van hun telefoonabonnement, apps etc. Wat mij betreft is er maar 1 discussie als het gaat om beloning. Is de medewerker zijn loon waard? Oftwel, beloon je medewerker die veel omzet en gasten happy maakt naar verhouding.

Balans
Alle weekenden werken, alle feestdagen, breakdiensten, laat vroeg. Allemaal vanzelfsprekend voor de gemiddelde horecaondernemer. Echter niet meer zo vanzelfsprekend voor de nieuwe generatie horecamedewerkers. Nu kun je vast blijven houden aan deze functie-eisen maar ik zie dat met name de bedrijven die snappen dat een goede balans tussen werk en privé voor de jongste generatie heel belangrijk is en hier dus op inspelen veel beter en gemotiveerder personeel hebben.

Opleiding & Training
In de horeca geven we het minste uit aan opleiding en training. We roepen wel dat we trainen on the job maar wat houdt dit in? Bedrijfsblindheid, vastgeroeste medewerkers, weinig kennis van de trends, het zijn allemaal zaken die optreden als je team niet af en toe even uit hun vaste werkomgeving haalt en ze de tijd en ruimte geeft om zicht verder te ontplooien en nieuwe kennis op te doen. Een gemotiveerde leerling hou je alleen als je hem weet te boeien en te binden. Met alleen hard laten werken red je het niet en ben je hem in de kortste keren kwijt.

Doorgroeimogelijkheden
Een groot deel van de horeca valt in het MKB. Vaak platte organisaties en kleine teams voorkomen een regelmatige doorgroei in functie. Niettemin zijn er mogelijkheden om je medewerkers meer verantwoordelijkheden te geven. Is het niet binnen zijn eigen afdeling dan wel binnen een andere afdeling. Heb je als ondernemer problemen met het bijhouden van je social media mak dan een jonge medewerker verantwoordelijk. Goede afspraken en tone of voice zijn dan wel heel belangrijk maar er liggen mogelijkheden.

Nee, je kunt niet van iedereen een alleskunner maken maar dat neemt niet weg dat het laten meedraaien van je medewerkers op een niet eigen afdeling zorgt voor begrip, wederzijds vertrouwen en ook voor meer flexibiliteit. Het is een heerlijk gevoel dat je een gastheer in geval van nood mee kan laten draaien aan de koude kant. En ook een kok moet in staat zijn met een glimlach een aantal borden in te zetten bij hoge drukte. Gasten waarderen dit enorm.

De vraag of je als bedrijf aantrekkelijk bent is dus zeer relevant. Je bent als bedrijf aantrekkelijk als je gaat inzien dat de positie van werkgevers veranderd is. Geef aan wat je iemand te bieden hebt in plaats van het alleen vermelden van een waslijst aan eisen.  Succes!

Bas - 11:48 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn