"De Adviseur & Coach voor de Horeca"
Horeca-branchespecialist

Blog

08.11.2021

Starten zonder ondernemingsplan

Ondernemingsplan.jpgRegelmatig wordt ik benaderd door enthousiaste mensen die wat vragen hebben, en nee een ondernemingsplan hebben ze niet en die gaat er ook niet komen. Nu schrijf ik in principe geen plannen voor anderen maar help ik startende horecaondernemers wel regelmatig bij het goed op papier zetten van hun ideeën. Het begint tenslotte bij het kennen van je sterktes en zwaktes. Maar beginnen zonder plan?

Geen financiering nodig
Als belangrijkste reden wordt vaak gezegd dat ze geen financiering nodig hebben, dus ook geen plan. Gedoemd te mislukken? Op een enkeling na wel ja.

Leidraad, geen wet
Want een ondernemingsplan (in welke vorm dat ook) helpt je dingen op een rijtje te zetten, dwingt je tot nadenken over wie je bent, wat je wilt en nog belangrijker wat je niet wilt. Wie is je gast, wat wil deze en hoe denk je hierop in te spelen? Het is een leidraad die veel belangrijke onderwerpen de revue laat passeren.

Plan voor jezelf
Het is niet alleen een tool voor financiers maar juist voor jezelf. Zodra je start komen er veel zaken op je af en dan is het prettig dat je al over heel veel onderwerpen goed nagedacht  hebt. Dat scheelt tijd en voorkomt dat je door tijdsdruk verkeerde keuzes maakt die je makkelijk had kunnen voorkomen. Veel starters stranden doordat ze in allerlei valkuilen trappen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Financieel plan
Niemand kan echt in de toekomst kijken maar met de juiste berekeningen, inschattingen, en vergelijkingscijfers kom je al een heel eind. Ik wordt dan ook boos als financiële cijfers worden onderschat. Als je ze voor de start van je onderneming al niet serieus neemt dan ook niet tijdens het ondernemen. Meten is weten en daar geloof ik heilig in. En natuurlijk moeten ze wel zo betrouwbaar mogelijk zijn.

Gemeente wil ook plannen zien
Als je het dan niet voor jezelf wilt en je hoeft niet naar de bank dan is er altijd nog de gemeente die je zult moeten overtuigen van je plannen en die in veel gevallen gewoon een ondernemingsplan van je vraagt voor de BIBOB controle en voor het verstrekken van de benodigde vergunningen.

Praktisch
Allereerst zijn er veel voorbeeldplannen online te vinden. Elke bank heeft wel een format en ook het Business Model Canvas (1 A4tje) is sterk in trek. Zit het allemaal in je hoofd vraag dan hulp bij het op papier krijgen. Dat hoeft niet perse een consultant te zijn. Het allerbelangrijkste is dat je voordat je begint de tijd hebt genomen om de start van je onderneming goed voor te bereiden. Het vergroot je kans op succes enorm!

Begonnen en plan in de kast?
Integendeel. In een goed plan beschrijf je je idealen, een stip op de horizon. Goed om regelmatig erbij te pakken, Mogelijk lees je acties die je door allerlei redenen nog niet hebt uitgevoerd. Tuurlijk is een plan niet statisch maar het kan je helpen bij het krijgen van focus als je wordt opgeslokt door de operationele hectiek. Leg hem naast je kussen en vergeet niet waarom je ook alweer begonnen bent!

Succes!

Bas - 12:07 @ algemeen | 14 opmerkingen

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn