"De Adviseur & Coach voor de Horeca"
Horeca-branchespecialist

Blog

07.03.2022

Nichemarketing in de horeca

ECB4EE5B-3E56-4F45-AF63-1F93C6CD3975.jpeg

Als je tegen iedereen praat, praat je tegen niemand!

Nichemarketing is essentieel voor nieuwe horecabedrijven. Het stelt hen in staat te overleven en te floreren in een zeer competitieve markt. Het vinden van uw unieke niche is misschien wel de grootste uitdaging voor uw nieuwe bedrijf.

Wat is Nichemarketing?
Wat is een nichemarkt? Een nichemarkt is een gespecialiseerd segment van een markt waarop een uniek product of unieke dienst is gericht. In een nichemarkt zijn alle producten en diensten gericht op het voldoen aan de specifieke behoeften van een doelgroep. Jouw potentiële gast dus!

Als bedrijf zijn restaurants maar ook hotels bij uitstek geschikt voor nichemarketing. In feite zijn bijna alle restaurants gericht op een bepaalde nicheklant. Daar is een goede reden voor. De truc zit hem in het herkennen van een nichemarkt die voldoende potentiële klanten heeft en waar jij wat voor kunt betekenen.

Voordelen
Nichemarketing biedt veel voordelen. Ten eerste is er minder concurrentie. Marketing naar een niche is kosteneffectiever en levert betere resultaten op. Je kan je waardepropositie uniek maken en je content marketing volledig aan laten sluiten hierop.
Daarnaast kan nichemarketing zorgen voor hogere winstmarges. Ook de bedrijfskosten zijn lager. En de juiste niche maakt het gemakkelijker om een loyaal klantenbestand op te bouwen.

Het is belangrijk voor een horecabedrijf om de juiste niche te selecteren. Er zijn veel voordelen aan nichemarketing. Maar er zijn ook risico’s.

Risico’s
Uw niche kan bijvoorbeeld te beperkt zijn om u te laten groeien. Zorg ervoor dat er dus voldoende vraag is en je niche groot genoeg is om een rendabele bedrijfsvoering te kunnen hebben. Als je succesvol bent, verwacht dan concurrentie. En omdat u voor een kleinere markt gaat, kunt u de bedrijfskosten mogelijk niet verlagen door de prijzen te verhogen of de verkoop uit te breiden.

Je niche kiezen
Er lijkt een eindeloze variëteit te zijn in de nichemarkten waar horecabedrijven zich op richten. De meeste kunnen echter worden gedefinieerd op basis van drie brede categorieën: Prijs, Formule en Persona

1. Prijs
Prijzen zijn een goede indicatie van de niche die een restaurant nastreeft. Een informeel restaurant dat studenten en mensen met een laag/modaal inkomen wil aanspreken, legt vaak de nadruk op goedkope menu-items. Een gastronomische ervaring gaat vaak gepaard met hogere prijzen.

Bovendien zijn veel restaurants gerangschikt op basis van hun prijzen. Een “€”-restaurant spreekt een doelgroep aan die op zoek is naar een goedkope maaltijd. “€€€€€” - is dan een duidelijk teken dat het restaurant een meer unieke en formele ervaring biedt en trekt gasten aan die op ziek zijn naar een unieke beleving op hoog gastronomisch niveau.

2. Formule (Kwaliteit, Serviceniveau)
Verschillende restaurants streven naar verschillende eetervaringen. De formule van een restaurant helpt bij het definiëren van de niche waarnaar het streeft. Sommige restaurants bieden gasten een informele eetervaring, sommige een meer formele, andere proberen een middenweg te vinden. Ook door je bewust te richten op kinderen stem je alles of op een ideale ervaring voor deze doelgroep. Aan de andere kant weer je op die manier ook de gasten die zich hier niet prettig bij voelen en je dus nooit echt tevreden kunt stellen.

“Fine dining” omvat een hoogwaardige inrichting, formele kleding, volledige bediening aan tafel, enz. Aan de andere kant van het spectrum heeft “Casual dining” een meer ontspannen sfeer, casual kleding en lagere prijzen.

De menu-items die een restaurant aanbiedt en het serviceniveau, helpen ook bij het definiëren van een niche. Menu-items zijn gericht op een nichemarkt. Dit omvat het soort voedsel, de ingrediënten en (voor)bereiding, evenals de presentatie en de daarbij gepaard gaande service.

Specifieke soorten voedsel, regionale gerechten en speciale dieetwensen zijn enkele van de menu-items die worden gebruikt om een nichemarkt aan te spreken. De niche van een restaurant kan ook worden gedefinieerd door de ingrediënten die ze gebruiken, waar ze vandaan komen, hoe ze worden verkregen, enz. Restaurants die een meer formele niche nastreven, zullen de nadruk leggen op presentatie en serviceniveau als onderdeel van de eetervaring.

Kinderhotels bijvoorbeeld richten zich helemaal op families met jonge kinderen. Door te begrijpen hoe het is om als kind en als ouder met kinderen op vakantie te zijn passen ze hun dienstverlening en producten aan zodat het perfect aansluit bij de behoeftes. Gescheiden woon/slaapgedeelte, gezonde en uitgebreid aanbod eten dat kinderen lekker vinden, groot aanbod aan spel en vermaak en goede bereikbaarheid van babyfoons en een opvangservice.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van horecabedrijven die nichemarketing gebruiken om een specifieke doelgroep aan te spreken.

3. Persona (Demografie en Psychografie)
Door te kiezen voor een specifieke bevolkingsgroep uit een specifiek afgebakend gebied met daarbij behorende kenmerken, waarden, normen, interesses en gedrag kun je veel beter inspelen op hun wensen. Idealiter leef je je volledig in je “ideale klant” Wie is mijn klant, hoe ziet de klant eruit, wat doet hij en hoe leeft hij. Welke sites bezoekt hij, welke apps gebruikt hij en hoe ziet zijn sociale leven eruit. Door een buyer persona op te stellen dwing je je in te leven in je ideale klant, door hem te leren kennen zodat je weet op welke momenten en welke plaatsen je hem kan benaderen en kan overtuigen met je dienstverlening.

Je niche evalueren en in actie komen
Als je eenmaal weet wat je gaat doen, is het tijd om te kijken of er voldoende animo is. Doe marktonderzoek! Bestudeer consumententrends, en volg de vakmedia. Zet een Google Alert voor keywords die met je niche te maken hebben en kijk regelmatig wat er op sociale media gezegd wordt, zodat je weet wat trending is. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er speelt in je niche. Maak een schatting van de grootte van je nichemarkt en eventuele concurrenten en bepaal of je niche groot genoeg is.

Stem als laatste alles af op jouw niche en wordt succesvol!

Bas - 09:49 @ Starten in de horeca, Verkoop | Een opmerking toevoegen

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn