"De Adviseur & Coach voor de Horeca"
Horeca-branchespecialist

Blog

08.03.2022

Verstoring hotel- en reisbranche Europa door oorlog Oekraïne

1646731316717.jpeg

Een van de grote slachtoffers van oorlogsconflicten is de hotelindustrie van aangrenzende of nabijgelegen landen. Hotels lijden verliezen door annuleringen van boekingen omdat mensen niet nabij oorlogsgebied willen verblijven. Zo zal de hotelindustrie in landen als Polen, Roemenië en Hongarije enorme last gaan ondervinden van de oorlog in Oekraïne. Maar ook de tweede en derde schil eromheen is niet gevrijwaard van de negatieve gevolgen. Dit betekent dat ook Nederland de effecten kan gaan voelen van de oorlog in Oekraïne, zeker als we er nog meer ingezogen gaan worden en zaken escaleren.

Mogelijke consequenties

Als we naar de oorlog kijken vanuit de hotel- en reisbranche, zou het volgende kunnen gebeuren. (alles onder voorbehoud van gedane aannames en speculaties).

Vertraging herstel toerisme
De toeristenindustrie zal wellicht opnieuw een vertraging van het toerisme meemaken, vooral als de Europese oorlog uitbreidt of vertraagt. Dit zal leiden tot extra faillissementen, ontslagen en gebrek aan dienstverlening. De luchtvaart- en hotelsector moeten voorbereid zijn op nog een reeks uitdagingen, waaronder nieuwe veiligheidsvoorschriften en het afnemen van aantallen vluchten op routes naar locaties zoals Oost-Azië en Europa. Aan de andere kant kunnen gebieden die niet door oorlog zijn getroffen, een toename zien van het aantal reizigers dat deze vreedzamere locaties wil bezoeken. Veiligheid gaat dus een enorme rol spelen bij het kiezen van een vakantiebestemming

Impact sancties op prijs
De wederzijdse sancties, de stijgende prijzen zullen moeten worden doorberekend. Dit vertaalt zich naar een lagere consumentenbesteding aan luxe goederen en diensten.

Grote impact vluchtelingenopvang
De mogelijkheid dat miljoenen mensen vluchtelingen worden is reëel en als dit zou gebeuren, zou de druk op de hotelsector kunnen toenemen.

Internationale bankieren mogelijk lastiger
Internationaal bankieren en het overmaken van geld kan een stuk moeilijker worden en dit betekent dat locaties die prepaid all-inclusive pakketten aanbieden, meer wenselijke reisopties kunnen worden.

Hogere verwachtingen van gasten
Gasten die besluiten toch te komen zullen op zoek gaan naar locaties en bestemmingen die goed communiceren op het gebied van veiligheid. Heb je de zaken goed op orde, beschik je over faciliteiten die het veiligheidsgevoel versterken dan heb je een streepje voor op de concurrentie.

Wat te doen?

Hoewel niemand kan voorspellen wat de effecten precies zullen zijn zouden de accommodatie eigenaren, beleidsbepalers en zij die verantwoordelijk zijn voor inkomend toerisme het volgende moeten overwegen:

Investeer in veiligheid
Investeer in meerdere vormen van veiligheid door o.a. de politie op te leiden in toeristische veiligheid en dan specifiek op toeristische locaties, waaronder hotels, bezienswaardigheden, transport terminals en bij andere vormen van verblijfsaccommodatie.

Leg nadruk op het veilige alternatief
Locaties die verder van Oekraïne liggen, zouden speciale pakketten moeten aanbieden aan Oost Europeanen en aan mensen die nu op zoek zijn naar nieuwe bestemmingen.

Verbeter imago toerismesector
Werken aan het verbeteren van het imago van de toerismesector en ervoor zorgen dat de industrie aan haar klanten en relaties communiceert dat het om hen geeft. Een charmeoffensief zou veel goodwill creëren.

Communiceer en faciliteer 
Verstrek regelmatig nieuwsupdates en verzeker mensen dat het gemakkelijk is om met hun huis en dierbaren te communiceren.

Wees voorbereid
Maak een goed “oorlog” calamiteiten- en evacuatieplan mocht de situatie snel verslechteren. Communiceer hier goed over. Investeer in noodvoorraad en zorg voor goede back-up voorzieningen.

Alles is anders en natuurlijk hoop je dat het mee zal vallen maar ik denk dat iedereen de consequenties van dit conflict gaat merken. Laten we hopen dat de schade beperkt blijft!

Bas - 21:35 @ algemeen, Verkoop | Een opmerking toevoegen

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn