"De Adviseur & Coach voor de Horeca"
Horeca-branchespecialist

Blog

08.11.2021

Zelf doen of toch uitbesteden….

NL9110_5.jpgJe start met je horecazaak en let op de kleintjes. Een erg goed uitgangspunt als je het mij vraagt. Regelmatig discussieer ik met startende horecaondernemers of ze meteen die nieuwe combisteamer van € 25.000,- moeten aanschaffen of toch niet die goede tweedehands via die veilingsite voor € 3000,-

Met geld maak je geld
Natuurlijk, alles nieuw en het beste van het beste, dat willen we allemaal wel maar uiteindelijk moet je eerst geld maken en kun je het best af met een beetje minder. Die dure machine kun je dan na 3 jaar kopen als je wat vet op de botten hebt.

Zelf doen is besparen….toch?
Maar hoe krijg je dan dat vet op de botten? Naast een goed plan, de juiste locatie, concept en team om je heen zie je vaak dat ondernemers juist op de verkeerde zaken beknibbelen. Snel verdiend als je even die website en teksten zelf maakt, toch? Een slechte zelf in elkaar geknutselde website, een zwak logo en een niet goed opgezette facebook-pagina zijn allemaal voorbeelden van onderschatting van expertises die je denkt niet nodig te hebben door zelfoverschatting of verkeerde zuinigheid.

Ken jezelf
Een goede horecaondernemer weet exact waar zijn kracht ligt. Hiermee maakt hij het verschil. Maar niemand kan alles goed. Een kracht is het erkennen van je zwakheden en hier hulp voor inschakelen. Vergroten van je kennis door studie en coaching is een manier om je te verbeteren op de onderdelen waar je kennis mist maar is dat altijd wel nodig? Moet je alles kunnen of is het soms beter en leuker om werk uit te besteden aan mensen die mogelijk met meer plezier, in kortere tijd een betere prestatie neerzetten dan jezelf zou kunnen? Tuurlijk is het belangrijk te kijken of deze kosten opwegen tegen de voordelen. Maar als je door het uitbesteden van werkzaamheden waar je minder lol in hebt of affiniteit mee hebt, je meer tijd overhoudt om te doen waar je goed in bent en wat je echt leuk vindt is de keuze misschien wel heel makkelijk

Administratie, social media en nog meer…….
Inzicht in cijfers in belangrijk maar wil je die facturen zelf inboeken? Moet je deze tijd niet besteden aan de gast of aan je gezin. Vind je aangifte doen bij de belasting echt niet vervelend? Focus op je gast, je team want daar maak je de cijfers en laat iemand die je vertrouwd lekker je administratie doen. Zolang hij je maar goed op de hoogte houdt en verstand van zaken heeft. Hetzelfde geldt voor je social media. Als dit niet je ding is kijk dan in je team of er iemand is die dit voor je kan doen. Als je interesse hebt in je team zul je zien dat er enorm veel kennis is van zaken die je bedrijf vooruit kunnen helpen.

Kosten –baten
Bij het bepalen of je het waard vindt om zaken zelf te blijven doen of niet speelt dus niet alleen geld een rol. Alles zelf doen is geen optie. Hierdoor wordt de zaak te afhankelijk van je en kun je eigenlijk nooit echt vrij zijn. Vrije tijd is niet in geld uit te drukken. Gezondheid ook niet dus focus op de werkzaamheden waar je kracht ligt en wees niet bang om zaken uit te besteden ook al moet je hier wat (meer) voor betalen. Jij, je gezin en je team zullen je dankbaar zijn!

Bas - 11:52 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn