"De Adviseur & Coach voor de Horeca"
Horeca-branchespecialist

Blog

08.11.2021

Horeca Boekhouding, van noodzakelijk kwaad naar geruisloze vastlegging en inzicht

belastingvrij-geld-schenken-800x600.jpgHoreca boekhouding is een van de meest onderschatte en toch zeer belangrijke aspecten van het runnen van een horecaonderneming, maar het zelf doen van je boekhouding kan vaak beangstigend zijn. Zelfs als je geen handigheid hebt met cijfers, is het voeren van een goede horeca boekhouding vrij eenvoudig als je borgt dat je georganiseerd werkt en accuraat bent. Het gaat erom te weten waar je je geld aan uitgeeft, hoeveel je uitgeeft, waar je inkomsten vandaan komen en hoeveel geld je moet verdienen om winst te maken. Hieronder staan enkele tips die het goed organiseren van je horecaboekhouding makkelijker maken.

Vraag eens rond
Vraag andere horecaondernemers hoe zij hun boekhouding hebben geregeld. Als u weet hoe een collega of andere professionals uit de industrie het boekhouden in de horeca benaderen, kan dit inzicht verschaffen in hoe u uw eigen boeken en bescheiden moet behandelen.

Wees nauwkeurig
De enige manier om te weten of u winst of verlies maakt is om een accuraat overzicht te houden van al het geld dat uw onderneming binnenkomt en uitgaat. Dit klinkt misschien als gezond verstand, maar veel financiële zorgen komen voort uit een gebrek aan toewijding aan nauwkeurige boekhouding. Neem nauwkeurige bedragen op voor elke uitgave en alle inkomsten. Niet afronden! Die paar centen of euro’s worden in de loop van een week of een maand bij elkaar opgeteld en kunnen uw bedrijfsresultaten en boekhoudkundige gegevens ernstig beïnvloeden.

Houd de uitgaven bij
Uw uitgaven omvatten uw inventaris, arbeidskosten, bezettingskosten, kosten voor verzekeringen en andere operationele kosten. Ken uw voorraad, hoeveel u per week inkoopt en uw kosten van verkochte goederen. Houd bij hoeveel u uw werknemers betaalt en leg al uw operationele uitgaven vast, zodat u weet hoeveel geld u elke week moet verdienen om geld te verdienen of winst te maken.

Houd de inkomsten bij
Het bijhouden van uw inkomsten is net zo belangrijk voor de boekhouding van horecabedrijven als het kennen van uw uitgaven. Als u uw inkomsten wilt bijhouden, moet u boekhoudgegevens hebben over hoeveel u verdient aan voedsel en drankverkoop, verkoop diversen en/of catering. Als u uw wekelijkse inkomen onderschat, ziet uw bedrijf er misschien uit alsof het geld verliest, terwijl dat niet het geval is. Aan de andere kant, als u uw inkomen overschat, zou u onbedoeld uw bestedingslimiet kunnen overschrijden omdat u geen nauwkeurig budget had. De enige manier om elk probleem te voorkomen, is exacte inkomsten vast te leggen.

Maak een Winst en Verliesrekening (W&V)
Een winst- en verliesrekening van een horecabedrijf is een manier om uw inkomsten, F&B kosten, arbeidskosten en bedrijfskosten bij te houden. Een W&V geeft inzicht in alle inkomsten en uitgaven in één beknopt document.  Om precies te weten waar een kostenpost uit bestaat kun je de details achter elke post inzien. Een goed georganiseerde en geautomatiseerde administratie kan op elk moment van de dag worden geproduceerd. Echter is een maandelijkse rapportage doorgaans wat betrouwbaarder omdat veel kosten per maand in rekening worden gebracht .Let wel, een goed boekhoudpakket verzorgt dit automatisch daarom…..

Gebruik boekhoudsoftware
Boekhoudsoftware, inclusief financiële software en koppeling met kassa (point of sale “POS” systemen) en Hotelsoftware (property management “PMS”-systemen), helpt om uw voorraadtellingen en transacties snel en accuraat te organiseren. Afhankelijk van uw software kunt u ook de loonlijst, verkooprapporten en betalingsmethoden beheren.
Hoewel sommige administratiekantoren het handmatige inklopwerk voor u zullen willen verzorgen, kan een modern boekhoudpakket in combinatie met de juiste financieel specialist u veel beter helpen om uw boeken en records zelf te beheren en u op de lange termijn geld te besparen. Ook uw inzicht in uw eigen prestaties wordt hierdoor veel beter zonder dat u er meer werk aan heeft.

Kies de boekhoudsoftware die bij je past
Er zijn veel financiële softwareprogramma’s beschikbaar, In principe doet elk systeem wat het hoort te doen. Echter zien we de meer vooruitstrevende systemen die het boekhoudproces steeds meer automatisch laten verlopen. Minder kans op fouten mits goed ingeregeld. Belangrijk bij je keuze is de mogelijkheid om te kunnen koppelen met je andere financiële verslagleggers zoals kassa, bank en bijv. hotelreserveringssysteem.

Ga op zoek naar een gespecialiseerde boekhouder-adviseur
Als deze tips verwarrend klinken of als uw boekhoudkundige wensen te ingewikkeld zijn om zelfstandig te beheren, overweeg dan om een goede boekhouder met branchekennis in de arm te nemen. Er zijn veel onafhankelijke administratiekantoren die gespecialiseerd zijn in diensten voor de horeca, waaronder boekhouding, financiële consultaties, salarisbeheer en nog veel meer. Belangrijk is dat u keuzevrijheid heeft en kunt kiezen uit modules die voor u van toepassing zijn. Betaal vooral niet voor diensten die u toch niet gaat gebruiken. Het gaat niet alleen om goed administreren maar ook om de toegevoegde waarde die geboden wordt door de kennis van de branche, het snappen wat er in uw bedrijf gebeurd en begrip opbrengen voor de uitdagingen waar u voor staat. Dit alles zodat u op een goede manier ontzorgt wordt.

Meer weten hoe een goed ingerichte administratie uw amper tijd kost en actueel inzicht geeft in uw prestaties? Neem dan vrijblijvend eens contact op!

Bas - 12:19 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn