"De Adviseur & Coach voor de Horeca"
Horeca-branchespecialist

Blog

08.11.2021

Ben jij een horeca adviseur?

Advies_iStock-1047062444.jpgAdviseer ipv verkoop
Up sell, Cross sell, wedstrijdjes om bijverkoop te stimuleren. Ik geloof er niet zo in. Elke ondernemer die d.m.v. incentives probeert zijn medewerkers te stimuleren in meerverkoop gaat vaak voorbij aan de basis. Goed getraind personeel. Sterker nog, het pushen van duurdere artikelen of het stimuleren van koppelverkoop kan zomaar leiden tot een negatieve ervaring bij de gast. Een gastheer die elke 10 minuten probeert een nieuw flesje water te slijten of terwijl je je laatste slok wijn neemt alweer vraagt of je nog iets wenst is gewoonweg irritant en leidt tot klachten.

Natuurlijk draait het runnen van je zaak uiteindelijk om het streven naar het maximale resultaat. Dit resultaat is begrijpelijk een goede boterham verdienen maar richt je wel op de lange termijn. Een tevreden gast komt terug en geeft uiteindelijk meer uit dan wanneer je hem eenmalig probeert uit te persen.

Hoe vind je dan de balans in enerzijds het niet pushen en anderzijds toch de besteding zo hoog mogelijk krijgen?

Werving & Selectie
Neem de tijd om de juiste te mensen te werven en te selecteren. Een jonkie met een bak ervaring is een utopie dus maak keuzes. Zorg voor een goede balans tussen jong en ouder, tussen ervaren en onervaren maar bovenal werf sociale, oprechte en vriendelijke mensen.

Inwerken
Heb je eenmaal je team compleet zorg dan dat je tijd neemt om ze goed in te werken. De extra uren inwerktijd betalen zich gegarandeerd terug. Focus op de mogelijkheden en onmogelijkheden en test productkennis. (assortiment, smaken, bereidingen, winstmarge en combinatiemogelijkheden).

Adviseer
Door oprechte interesse te tonen in de gast, te luisteren naar wat ze zeggen kun je inspelen op de behoeftes. waarom zijn ze bij je? Wat vinden ze lekker? Pas als je echt weet wat iemand wil kun je pas adviseurs. Een goede gastheer zal geen champagne pushen aan mensen die een toeristenmenu kiezen met 2 glaasjes kraanwater, anderzijds herkennen ze wel de gasten die deze behoefte wel zouden hebben. Als verkoop aanvoelt als het juiste advies op het juiste moment dan heb je je doel bereikt.

Timing
Een gastheer die op het juiste moment behoeftes peilt zal meer verkopen, meer servicegevoel creëren bij de gast dan iemand die om de gast heen lijkt te jagen op zoek naar verkoopkansen. Timing is heel belangrijk. Kijken is nog geen zien. Kleine gebaren, een gast die oogcontact zoekt. Allemaal signalen die je helpen bij het timen van je bezoek aan tafel.

Nazorg
Door vragen te stellen kom je veel te weten over je gast, doe geen aannames maar vraag en anticipeer. Door interesse te tonen en door te vragen kom je achter de echte behoefte. Het eerste antwoord is niet altijd het beste. Check ook of je advies correct was. Zo kun je evt zaken herstellen en leer je weer bij.

Dus, ben je een verkoper of een adviseur?

Bas - 12:24 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn