"De Adviseur & Coach voor de Horeca"
Horeca-branchespecialist

Blog

18.11.2021

Corona blijft, geef de horeca ruimte om te ondernemen

Bas van Kooten 3.jpgPolitici zijn helaas geen ondernemers

Dat politici geen ondernemers zijn wordt keer op keer bewezen. Dat hebben we sinds Corona ons land bereikte keer op keer gemerkt. Een baan die velen niet benijden maar oh, wat zou ik ervoor over hebben dat er wat meer ondernemers de politiek in gingen. Goede ondernemers hebben een doel, een missie en visie en sturen bij om hun doelen te behalen. Dat vraagt om flexibiliteit, om creativiteit en daadkracht. Iets waar het politici vaak enorm aan ontbreekt.

Onzekere toekomst

Door het falende beleid en de grilligheid van het coronavirus wordt het enorm lastig om nog een rendabele horecazaak te runnen. Met afhalen en bezorgen en wat noodsteun redden velen het niet. En een goed plan van de overheid ontbreekt. Keer op keer wordt de politiek verrast en moet dan weer aan de noodrem trekken. Meer is er vaak niet mogelijk binnen de regels waar Nederland zo gek op is.

Heeft de horeca nog wel bestaansrecht

Is er dan wel bestaansrecht voor de horeca? Als er niets veranderd zie ik weinig mogelijkheden. Ondernemers die rijk zijn geworden in de horeca zijn in de minderheid. De schulden lopen op zonder dat er kans is om deze op korte termijn terug te betalen. De traditionele horeca heeft geen bestaansrecht meer zo lijkt het. Elk horecabedrijf is een seizoenbedrijf geworden. Vast personeel een nog groter risico. Net las ik nog een noodoproep om een nieuwe baan van een chefkok die zojuist in zijn proeftijd ontslagen was vanwege de recente maatregelen. De horecaondernemer durfde het niet aan. Een hoge vaccinatiegraad is niet voldoende om de besmettingen binnen beperken te houden en de zorg niet te veel te belasten. Wetende dat er meer dan 200.000 mensen wachten op een operatie is het een illusie te denken dat we even snel veel mensen gaan opleiden die de IC kunnen versterken. Hoog ziekteverzuim door de hoge werkdruk zonder uitzicht op snelle verlichting, meer mensen die de zorg verlaten dan dat er staan te springen om te gaan beginnen. Nee dit is niet even snel opgelost. Dus reken maar op herfst en winter beperkingen voor de horeca de aankomende jaren.

Creativiteit en ruimte

Goede horecaondernemers zijn creatief en kunnen volgens mij ook met Corona een fatsoenlijke boterham verdienen. Ze zijn van nature geen klagers (ondanks het beeld dat geschetst wordt door de media en de KHN). Echter moet de politiek ze dan wel ruimte bieden om op een andere manier hun boterham te verdienen. Ook de politiek kan niet de portemonnee (de onze) blijven trekken. Dus wordt het tijd om ondernemers meer mogelijkheden te bieden in dit overgereguleerde land. Bestemmingsplannen beperken horecaondernemers om een flexibele bestemming te geven aan hun bedrijf. Misschien moet een horecabedrijf in de herfst en winter wel een interieurwinkel worden. Ook de drank- en horecawet beperkt. Hoog tijd dat het speelveld wordt verruimd, er in mogelijkheden wordt gedacht in plaats van beperkingen. Dan zoeken deze ondernemers wel weer een weg naar winstgevendheid.

En oh ja, laten we het gezellig houden ;-)

Bas - 22:05 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn