"De Adviseur & Coach voor de Horeca"
Horeca-branchespecialist

Blog

25.01.2022

10 tips voor je “strijd” om de horecamedewerker

horecapersoneel-gezocht.jpg
De horeca heeft mede door de effecten van de COVID-19-pandemie met veel uitdagingen te maken gehad. Zelfs twee jaar na de uitbraak blijven we de steeds veranderende impact ervan op de industrie zien. Hoewel sommige aspecten in de loop van de tijd zeker zijn verbeterd, zijn er ongetwijfeld nog veel obstakels. In 2021 hadden horecaondernemers te maken met een recordtekort aan arbeidskrachten. Deze ongekend hoge personeelscrisis trof de industrie met een omvang die we in decennia niet hebben gezien. Het aantal vacatures en het aantal ontslagen van werknemers staat op recordhoogte en vertoont geen tekenen van vertraging. Voordat we oplossingen delen voor dit ongekende arbeidstekort, moeten we eerst begrijpen waarom dit allemaal gebeurt.

De onderliggende oorzaken van het personeelstekort zijn veelzijdig. Het lijkt erop dat een van de grootste redenen misschien het feit is dat veel werknemers de sector hebben verlaten om een stabielere baan te vinden. Na zo’n plotselinge en immense verschuiving in de horecabranche als gevolg van de pandemie, maken werknemers zich nog steeds zorgen dat er opnieuw lockdowns en daarmee gepaard baanverlies kan optreden.
Wat ook bijdraagt aan het dilemma van het arbeidstekort zijn de naar verhouding onveranderlijke lage lonen in de horeca. Bovendien wordt het aantal tieners in de beroepsbevolking naar verhouding steeds kleiner. Dit maakt het moeilijk om mensen te vinden die bereid zijn om in lager betaalde, instapposities te werken. Andere factoren, zoals toenemende immigratiehandhaving, een andere werk-privé balans bij jongeren en de steeds veranderende pandemische regelgeving in de horecabranche, kunnen ook de omvang van dit personeelstekort verergeren.

Daarom een lijst met 10 tips die uw horecaonderneming kunnen helpen beter om te gaan met deze grote uitdaging.

1. TALENT WERVEN
Ook al is er door het tekort misschien een kleinere pool van levensvatbaar talent in de horecabranche, er zijn veranderingen in HOE je talent rekruteert die een verschil kunnen maken.

Een manier om dit te doen is door contact op te nemen met lokale hotelscholen en praktijkopleiders in uw gemeenschap om daar talent te vinden. Door samen te werken met lokale organisaties en scholen en deel te nemen aan banenbeurzen, naschoolse programma’s en andere basisinitiatieven, kunt u een relatie met beginnend talent aantrekken en opbouwen voordat ze de arbeidsmarkt betreden. Een interactieve manier om deze relaties op te bouwen, is door gratis trainingen of workshops voor het opbouwen van vaardigheden aan te bieden aan mensen die de arbeidsmarkt betreden. Dit is een mooie manier om exposure te krijgen en wellicht leidend tot een arbeidsovereenkomst!

Een andere wervingsoptie is om hulp te krijgen van een professioneel werving en selectiebedrijf. Door samen te werken met wervingsbureaus, kunt u uw talentenpool uitbreiden en een groter publiek van potentiële medewerkers bereiken via hun netwerk. Hoewel dit misschien geen gratis optie is, zijn deze bureaus vaak zeer effectief en geven ze je goede tips en advies. Werven is een vak en vaak erg tijdrovend!

2. EVENEMENTEN & SAMENWERKEN
Een andere vorm van naamsbekendheid creëren waar uw horecaonderneming baat bij kan hebben, is het hosten van evenementen. Deze gebeurtenissen kunnen te maken hebben met inhuur of personeel, maar dat hoeft niet zo te zijn! Het hosten van evenementen van welke aard dan ook zorgt voor een buzz binnen uw gemeenschap en helpt uw naam en reputatie binnen de branche uit te breiden.
Je kunt de krachten bundelen met brouwerijen of supermarkten in de buurt en evenementen of gezamenlijke acties organiseren. Vergeet niet om deze op uw social mediapagina’s te promoten om een nog breder publiek te bereiken!

3. TECHNOLOGIE
Technologie blijkt een duidelijke weg te zijn om de efficiëntie en het gemak binnen de horeca te vergroten. Daarom kiezen bars en restaurants voor automatisering om de personeelscrisis te overwinnen. Yelp stelt zelfs: “Als restauranteigenaren specifieke stappen in de eetervaring kunnen automatiseren, kunnen de besparingen op arbeidskosten worden herverdeeld in hogere lonen aan hun werknemers.” Als gevolg hiervan is er in 2021 een aanzienlijke toename geweest van het aantal restaurants dat in technologie investeert. Ook wordt deze automatisering slag deels gesubsidieerd door de gemeente.
Deze technologische vooruitgang helpt bedrijven niet alleen om aan de nieuwe eisen van klanten te voldoen, maar stelt bedrijven ook in staat het hoofd boven water te houden en met minder personeel te werken.

4. QR-CODES
QR-codes bestaan al een tijdje. Toen de pandemie in 2020 toesloeg, groeiden ze snel in populariteit dankzij hun vermogen om de verspreiding van ziektekiemen en contactpunten te verminderen.
Nu blijven restaurants QR-codes gebruiken als een gemakkelijke manier voor gasten om toegang te krijgen tot hun website en menu. Veel restaurants hebben zelfs vanaf de tafel contactloze bestel- en betaalmethoden geïmplementeerd om contact met de bedieningsmedewerkers te verminderen.
Als uw restaurant moeite heeft om medewerkers voor de bediening te vinden, voeg dan contactloze bestel-/betaalmethoden toe aan uw activiteiten. U vermindert het aantal medewerkers dat nodig is om gasten snel en efficiënt te bedienen, en 66% van de gasten geeft aan dat dit de kans vergroot dat ze voor u zullen kiezen. Plaats uw QR-codes direct op de tafel op een gemakkelijk bereikbare plek. Gasten kunnen dan alles scannen, bestellen en bekijken vanaf hun telefoon!
Veel horecaondernemingen hebben ontdekt dat het gebruik van QR-codes de verkoop verhoogt, omdat gasten waarschijnlijk meer items zullen kiezen of sneller een tweede ronde bestellen.

5. RAPPORTAGE
Key performance indicators (KPI’s) kunnen u helpen de prestaties van uw bedrijf te volgen en te meten en uw statistieken te kwantificeren om te zien waar wijzigingen moeten worden aangebracht. Door een diepe duik in uw rapportage te nemen, kunt u uw activiteiten opnieuw evalueren.
Kloppen je openingstijden? Misschien moet uw bedrijf slechts voor een korte periode worden geopend wanneer u de meeste verkopen binnenhaalt. Bekijk uw RevPASH (omzet gedeeld door totaal aantal stoelen x openingsuren) en het gemiddelde aantal klanten om te begrijpen op welke tijden de meeste inkomsten worden gegenereerd en wanneer uw drukke/rustige periodes zijn. Dit zal u helpen de beste tijden te bepalen om uw deuren te openen en te sluiten.
Plan je te veel medewerkers tegelijk in? Kijk naar uw arbeidskosten om uw personeelsplanning te optimaliseren.
Veel kassasystemen analyseren deze gegevens voor u, waardoor het eenvoudiger dan ooit is om over deze gegevens te rapporteren!

6. ZELFBEDIENINGSTECHNOLOGIE
Zoals hierboven vermeld, heeft zelfbedieningstechnologie de horeca stormenderhand veroverd. Veel grote merken voegen zelfbedieningskiosken toe aan hun activiteiten om de efficiëntie te optimaliseren en de wachttijden voor gasten te verkorten.
Een zelfbediening drankwand of vitrine is wellicht een oplossing om de personeelscrisis te overwinnen. Het stelt horecaondernemers in staat om met minder personeel te werken en tegelijkertijd het aantal gasten te vergroten. Dit leidt mogelijk tot een forse stijging van de omzet.

7. OPLEIDING
Zorg er bij het in dienst nemen van nieuwe medewerkers en het trainen van huidige medewerkers voor nieuwe procedures voor dat het proces eenvoudig en efficiënt is. U wilt geen al te tijdrovende trainingsprocedures maken. Dit weerhoudt nieuwe medewerkers ervan om na de opleiding te blijven. Veel mensen willen aangenomen worden, gaan werken en geld verdienen.
Als je dit al een tijdje niet hebt gedaan, evalueer dan je trainingsproces opnieuw om ervoor te zorgen dat het zo productief mogelijk is. Zorg er ook voor dat alle medewerkers worden getraind in de nieuwe technologieën die in uw bar of restaurant zijn geïmplementeerd.

8. VOORDELEN EN VOORDELEN
Veel horecamedewerkers verlieten de sector voor stabielere banen, maar veel ex horecamedewerkers missen het werken in de horeca. Als u meer stabiliteit en balans kunt creëren door het aanbieden van zekerheden zoals 4 ipv 5 dagen werken, 2 vrije weekenden in de maand etc, verhoogt u de kans op behoud van uw werknemers en trekt u nieuwe werknemers aan!

Als je vacatures online plaatst, zorg er dan voor dat het leuk en aantrekkelijk lijkt! Laat zien wie uw bedrijf is en wat die persoon zal doen als ze voor u werken. Veel mensen willen ergens werken met een leuke en uitnodigende werkcultuur, en wanneer sollicitanten een klein beetje van de persoonlijkheid van je bedrijf online zien, zullen ze enthousiast worden om te solliciteren. Focus niet alleen op wat je verwacht van de kandidaat maar beschrijf ook uitgebreid wat ze bij je mogen verwachten!

9. AANBRENG BELONING
Als je er momenteel geen hebt, maak dan een aanbrengprogramma voor huidige werknemers om ze te motiveren met beloningen wanneer ze iemand doorverwijzen om voor je te werken. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit van nieuwe medewerkers, maar het bespaart u ook tijd en geld omdat u geen tijd meer hoeft te besteden aan het werven van talent.
Bied incentives bij het maken van uw programma! Als huidige werknemers iemand doorverwijzen voor een gesprek, bied ze dan misschien een gratis maaltijd aan voor het avondeten. Als ze iemand doorverwijzen en u neemt deze persoon uiteindelijk in dienst, geef die werknemer dan een geldbonus als de nieuwe kandidaat door de proeftijd heen komt of evt. als de persoon minimaal 6 maanden in dienst blijft. Stimuleer en bedank de medewerkers voor het doorverwijzen van kandidaten om ze te motiveren om meer mensen door te verwijzen en om het programma onder de aandacht te brengen bij andere collega’s. Volg het succes van het programma en update de incentives indien nodig.

10. EXIT INTERVIEWS
Voer altijd exitgesprekken wanneer medewerkers uw bedrijf verlaten. Zo krijg je inzicht in waarom medewerkers vertrekken en waar je zo nodig verbeteringen kunt aanbrengen. Het verdient echter de voorkeur om regelmatig even met uw medewerkers een koffiegesprekje te voeren om te proberen in het geval van eventuele problemen of irritaties deze op te lossen voordat ze besluiten te stoppen. Het stelt u ook in staat om u te concentreren op uw huidige medewerkers en hoe u ze kunt behouden voordat u buiten uw organisatie gaat kijken.

Succes bij de zoektocht naar en behoud van goede horecamedewerkers

Bas - 10:15 @ Personeel | Een opmerking toevoegen

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn